STARTDATA
BEKIJKEN

MBO Beveiliger 2 Klassikaal

Niveau

MBO 2

Duur

6 maanden

Opleidingstype

Klassikaal

Prijs

€ 2.543,00

VBOT is CREBO-houder: dat betekent dat al onze mbo opleidingen erkend zijn door het Ministerie van OCW.

DOWNLOAD STUDIEGIDS

Algemeen

Wil je als beveiliger aan het werk, dan heb je minimaal je diploma MBO Beveiliger 2 nodig. Deze opleiding bereidt je voor op het werken als beveiliger in verschillende vakgebieden. Hierbij kun je denken aan objectbeveiliger, winkelsurveillance, mobiele surveillance, geld- en waardetransport of beveiliging bij evenementen. Een beveiliger draagt bij aan de veiligheid van een bedrijf, winkel, pand, etc. Daarbij is een beveiliger het visitekaartje van het bedrijf waar zijn diensten worden ingezet. Een belangrijke taak tijdens het uitoefenen van je functie is het contact met klanten, bezoekers of medewerkers van een opdrachtgever.

Bij VBOT kun je de opleiding MBO Beveiliger 2 via verschillende studiemethodes volgen:

Studieprogramma

De opleiding MBO Beveiliger 2 bestaat uit 3 onderdelen:

 • Wet en regelgeving
 • Veiligheid en beveiliging
 • Waarnemen

De vakinhoudelijke theorie wordt gegeven in 10 lesdagen. Deze klassikale bijeenkomsten worden georganiseerd door een ervaren vakdocent. De docent zal op een enthousiaste en praktijkgerichte manier de lesstof behandelen en daarbij zijn kennis en ervaring met de studenten delen. Het lesmateriaal is op een logische manier ingedeeld. Naast de lesboeken wordt er ook gebruikt gemaakt van een digitaal platform. Iedere student heeft zijn eigen digitale omgeving. In deze digitale leeromgeving staan de PowerPoint-presentaties die de docenten gebruiken en er staan per hoofdstuk diverse oefenopdrachten, proefexamens en aanvullende lesinformatie.

 • Stage
 • Specifiek Rapporteren
 • Praktisch Handelen

Het vakinhoudelijke praktijkdeel bestaat uit een stage van tenminste 240 uur. Tijdens de stage, die je gaat lopen bij een SBB erkend leerbedrijf, maak je diverse opdrachten. Deze worden afgetekend door je praktijkopleider. Aan het einde van een stageperiode word je voorbereid op het praktijkexamen.

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Twee keuzedelen

Via een online platform wordt gewerkt aan het generieke deel van je opleiding: Nederlands, Rekenen, keuzedelen en Loopbaan en burgerschap waarbij je feedback krijgt van een docent. Er worden ook workshops georganiseerd waarin je examentraining krijgt voor Nederlands en Rekenen. Uiteraard krijg je bij de generieke vakken begeleiding van een docent.

Op de eerste lesdag ontvang je een lesrooster. In dit lesrooster vind je de planning voor alle onderdelen van de opleiding. De lesdagen staan vermeld maar ook de data waarop het huiswerk en de opdrachten moeten worden ingeleverd, de praktijktrainingen en examendata. Wanneer je het lesrooster volgt en voor alle examens slaagt, kun je in 6 maanden gediplomeerd zijn.

Examens

Om uiteindelijk je diploma MBO Beveiliger 2 te kunnen ontvangen, moet je verschillende examens afleggen. De theorie en praktijkexamens worden bij de SVPB afgenomen.

 • Centraal examen Nederlands (lezen en luisteren)
 • Centraal examen Rekenen
 • Instituutsexamen Nederlands spreken, gesprekken en schrijven.

Deze examens worden op examenlocaties van Eureka Examens afgenomen.

 • Keuzedelen

Examens keuzedelen worden afgenomen door VBOT bv.

Hierin wordt de vakinhoudelijke wetgeving behandeld die jij als beveiliger moet weten. Zo leer je bijvoorbeeld wanneer je iemand mag aanhouden, wat het verschil is tussen aanhouden en staande houden en welke ander strafbare feiten er nog meer zijn.

Je maakt kennis met de werkzaamheden van een beveiliger, leert wat er van een beveiliger verwacht wordt en welke vormen van beveiliging er allemaal zijn.

Als beveiliger moet je objectief kunnen waarnemen. Aan de hand van filmpjes en vragen over de filmpjes wordt je getraind om objectief waar te nemen.

 • Specifiek Rapporteren
 • Doelmatig optreden

Voor SVPB examenlocaties, zie de website van de SVPB.

Ben je in het bezit van een Mbo 2 diploma, of hoger? Stuur deze mee met je aanmelding, dan kunnen wij kijken of je in aanmerking komt voor vrijstellingen.

Bekijk hier het vrijstellingenbeleid.

Lesplanning

Tijdens de klassikale theorielessen worden de vakinhoudelijk vakken: Veiligheid en beveiliging basis, Wet- en regelgeving basis en Waarnemen basis en het praktijkonderdeel Specifiek rapporteren behandeld. Na deze 10 lesdagen ben je klaar voor de examens.

Aan het einde van je stageperiode vinden er praktijktrainingen plaats. Tijdens deze trainingen word je voorbereid op het praktijkexamen.

Kostenspecificatie MBO Beveiliger 2

Tarieven 1 februari 2024 – 31 december 2024

Inschrijfgeld: € 114,00
Studiekosten: € 2.429,00

Bij de prijs inbegrepen:

– Lesboeken en overig lesmateriaal
– Digitale leeromgeving
– MBO workshops Nederlands
– Keuzemodules MBO
– Klassikale lesbijeenkomsten
– Praktijktrainingen
– Erkend MBO-opleidingen

Klik op onderstaande punten voor aanvullende informatie

Betaling van het lesgeld in termijnen is mogelijk:

Betaling in 1 x € 2.429,00
Betaling in 3 x € 826,10
Betaling in 6 x € 415,15
Betaling in 9 x € 287,10
Betaling in 12 x € 209,50

Onze prijzen zijn vrijgesteld van BTW.

De examenkosten zitten niet bij het lesgeld inbegrepen.

Examenkosten Generieke onderdelen:

Keuzedeel: € 44,50
Centraal examen rekenen € 61,00
Centraal examen Nederlands € 61,00
Instituutsexamen NL schrijven € 68,50
Instituutsexamens NL spreken
en gesprekken € 118,10

Voor prijzen SVPB examens, zie website van de SVPB.
Examens bij de SVPB kunnen door studenten zelf ingepland worden op de site van de SVPB. Wil je toch dat wij je SVPB examens inplannen? Dan berekenen wij vanaf 1 februari 2024 een tarief van € 7,50 per in te plannen examen. Deze vergoeding komt bovenop de reguliere examenkosten.

Ben je reeds in het bezit van een Mbo 2 diploma, of hoger? Vraag naar de mogelijkheden voor vrijstellingen.